我在瑞典教太極

薛中天(Zhong-Tian Xue 騮春)在2015年出版,2017年再版的瑞典語版本“太極拳”一書經他改寫、補充和重新整理而成的中文版本現在文學城與讀者分享了。筆者是在分子遺傳學領域的一位出色的科學家,曾在美國,丹麥和瑞典工作。這本書是由中國在瑞典的太
個人資料
文章分類
正文

我在瑞典教太極(4)

(2016-06-16 11:38:45) 下一個

1

INLEDNING   

VAD ÄR TAI CHI CHUAN?

 

Chuan, det kinesiska uttalet av knuten hand, är en kinesisk kampsport. Tai Chi Chuan är en av de mest välkända kinesiska, traditionellakampsporterna som baseras på Tai Chi-principen. Benämningen ”Tai Chi” kommer från en forntida bok ”I Ching”. Tai är en synonym för stor eller mycket stor och Chi är en synonym för jorden. Tai Chi betyder alltså ändlöst som universum för hjälpmedel. Antagligen är ”I Ching” den tidigaste skriften i vilken metoden yin-yang används för att förklara naturen. Yin är den passiva kraften, yang är den verkliga eller aktiva kraften. I den dynamiska spänningen mellan yin och yang kan allting finna sitt väsen. Symbolen för Tai Chi är diagrammet av två fiskar som representerar två ”chi” i universum: Yin och Yang. De två fiskarna bildar en rund form, som betyder full harmoni. Tai Chi Chuan uppstod från denna grundläggande doktrin.

Tai Chi Chuan har utvecklats ur en lång historia från krigskonst för i huvudsak försvar, till ett fredligt utövande som gynnar hälsan. Trots det faktum att Tai Chi har utvecklats i olika stilar består Tai Chi av en viss sekvens av rörelser. Många av dessa rörelser härleds från den ursprungliga kampsporten och, kanske även tidigare än det, från den naturliga rörelsen av djur och fåglar. De utförs i Tai Chi Chuan långsamt, mjukt och graciöst med mjuka övergångar emellan rörelserna. Enligt Tai Chi-principen är förehavanden beroende av Yin och Yang som flyttar positiv och negativ kraft. Tai Chi Chuan passar både unga och äldre, män och kvinnor. Meningen med Tai Chi är att lära sig en metod för att uppnå så kallad ”Högsta ultimata styrka” som vårdar livet och bevarar hälsan.

 Tai Chi Chuan är folkets favoritmorgongymnastik i Guang Qi parken i Shanghai (2006)

 

HISTORIEN OCH UTVECKLINGEN AV TAI CHI CHUAN

 Krigskonsterna i Kina har en lång historia. Så tidigt som under Handynastin (220 AD), skapade den berömde psykologen Hua Du en sorts rörelser som kallades ”de fem djurarternas lek”. Det var början till de kinesiska Chuan rörelserna. Tai Chi blev allmänt känt under det trettonde århundradet under Sung-dynastin, grundaren var Chang Shan-Fon. Från tidigt stadium av dess utveckling till det fjortonde århundradet, Yuan och Ming dynastierna, utvecklas Tai Chi tillsammans med flera andra chuan mycket. De kan i huvudsak delas in i den hårda gruppen, såsom Sau Lin, Wu Daung och den mjuka gruppen som Tai Chi tillhör. Hitintills har Tai Chi varit uppdelad i fem olika stilar: Yang, Wu, Chen, Wu och Sun. Den stil som jag undervisar i är baserad på Yangs stil. Skaparen av denna stil var Yang Lu Chan (1799-1872, HuBei provinsen). Efter tre generationer gjorde Yang Cheng Fu om den till en modernare stil, som har 13 nivåer och 88 rörelser, ibland ännu fler.Beroende på längden av undervisningen finns det två distinkta Tai Chi Chuan-former: kort och lång form. Yangs stil är vanligtvis i lång form.

 

 Yang Style Tai Chi mästare, Lu Ya-Xi presenterar sina Tai Chi-rörelser på den berömda semesterorten Bei Dai Han i Kina (2008)

 

HUR MAN UTÖVAR TAI CHI CHUAN (MINA ERFARENHETER).

Jag har utövat Tai Chi Chuan sedan 1962 under mina universitetsstudier i Shanghai. Jag valde Tai Chi Chuan som kroppsövning för hälsan men också för att balansera stressen under mina studier. Jag insisterade på att göra Tai Chi Chuan en gång per dag, året runt. Så småningom blev Tai Chi Chuan till min favorithobby och en del av mitt liv. Enligt min erfarenhet kan jag sammanfatta det viktigaste för att utföra Tai Chi Chuan i tre ord:

• KONCENTRATION ; att vara lugn och koncentrerad enbart på korrekt utförande    

    utan att tänka på något annat, din kropp skall kännas bekväm.

• KONTINUITET ; utföra dina rörelser smidigt som vatten strömmar utan rast eller vila.

• AVKOPPLING ; göra rörelserna långsamt, jämnt och avslappnat, undvika hastiga ryck och ansträngningar, samtidigt kontrolleras de positiva och de negativa, eller Yin och Yang, i kroppshållningen.

Följande är tre erfarenheter skrivna på kinesiska:

 

 

[ 打印 ]
閱讀 ()評論 (0)
評論
目前還沒有任何評論
登錄後才可評論.