美國製裁鬧劇荒唐 亂港無望 香港官員治港有方 民心所向

來源: 美加楓林 2020-08-10 00:56:04 [] [舊帖] [給我悄悄話] 本文已被閱讀: 次 (4182 bytes)

自去年6月香港「修例風波」發生以來,美國及一啲西方反華勢力自以為穩到咗策動「顏色革命」以圖遏製中國發展嘅新機會,頻繁安排香港反對派頭目訪問美國,公開為黑暴叫好,肆意抹黑特區政府和警方嘅執法行為,並通過各種方式為香港反對派和激進勢力提供支持。

美國自「榮登」世界霸主「寶座」開始,慣用嘅手段就係「製裁」。為能不遺餘力咁達成目的,港府便成為咗美國嘅「首要目標」。不久前,美國岩岩發出中國「長臂管製」嘅汙蔑,被中國予以駁回後,馬上就又以製裁本港官員來威脅中國,妄圖借此抹黑「港版國安法」,出台美國內法來幹涉我國內政,踐踏國際條約,破壞國際關係和平。將無理、無賴嘅形象表現嘅淋漓盡致!美國嘅想法好簡單,先係蠱惑一啲港獨分子,妄圖利用顏色革命推翻港府嘅統治,計畫失敗後又進行反修例示威,意圖破壞中央形象,破壞香港繁榮。種種行徑接連失敗後,馬上召集其「麾下大將」黃之鋒、羅冠聰等人秘密會麵,打住自由嘅幌子妄想繼續幹涉中國內政,借此抹黑港版國安法,致力於阻撓中央對香港嘅統治,以此禍亂香港,居心險惡。

喺反修例時期,西方勢力就假借港獨分子、激進分子抹黑港府,汙蔑港警。唔係造謠港警對記者、無辜市民進行毆打,就係捏造港府打壓言論自由。隻係事實勝本港於雄辯,市民不斷受到黑暴嘅侵擾,叫苦不迭,互聯網上到處都係黑記、暴徒毆打港警,擾亂香港秩序嘅視頻,市民們用事實對呢啲暴徒嘅汙蔑予以反擊。特別係美國喺聲稱「製裁」港府官員後,港人紛紛自發到美國駐港領事館外進行抗議,以此表達內心嘅憤怒,用行動力撐港府,力撐香港官員。以香港特首林鄭月為代表嘅港府官員們治港有效,麵對暴徒嘅恐嚇、黑記嘅汙蔑、敵對勢力嘅不懷好意以及美國嘅惡意製裁,仍然一身正氣維護香港繁榮穩定,堅守崗位幫助市民重建家園。為香港秩序重返正軌舍己為民,用實際行動向世界揭穿美國「霸權、無賴」嘅醜陋嘴臉。

特別係麵對突如其來嘅新冠疫情,林鄭月娥果斷出擊,三管齊下,建立「火眼實驗室」,向中央請求援助降低核酸檢測成本,甚至居安思危,為防止疫情捲土重來,喺亞博館內建造了咗「港版方艙醫院」防患於未然。林鄭月娥時刻踐行為民服務、依法執政。喺疫情爆發之時就宣佈帶領港府官員凍薪一年,同香港患難與共,攜港民共克時艱。特別係喺本港麵臨「黑暴」和「疫情」雙重打擊之時,出台咗「保就業計畫」,穩定咗本港嘅社會環境。麵對反對派發起嘅「攬抄」、「拉布」、「抹黑港版國安」嘅行為,及時企出來,予以強烈譴責。麵對美國嘅「製裁」,林鄭月娥一笑置之,甚至主動要求註銷美國簽證。當美國仲沾沾自喜,以「美式驕傲」審判港府之時,港府嘅官員卻一心依據國安法製裁港獨分子,為咗抗擊疫情出台防疫政策,功不可沒,不僅健全咗法律,更讓香港秩序重新返回正規。美國嘅製裁恰恰說明,港府嘅官員「治港有效」,已經打亂咗美國嘅陰謀。由此,美國才氣急敗壞,想用這種「下九流」嘅手段針對香港,擾亂中國。

自古「得道者多助,失道者寡助。」長期以來,美國喺世界各地橫行無忌,將欺淩恐嚇當作理所當然,早已民心渙散,成為眾矢之嘅。美國宣佈對香港特區政府有關官員進行所謂嘅製裁註定無功而返。香港係中國嘅香港,任何外部勢力都無權幹預香港事務,林鄭月娥等港府官員喺香港市民嘅大力支持擁護下,任何威脅、施壓和製裁香港嘅圖謀都不會得逞。任何外部幹預勢力都難逃搗亂、失敗,再搗亂、再失敗嘅命運!

所有跟帖: 

二百萬人走上街頭才是民心所向。 -老商- 給 老商 發送悄悄話 (0 bytes) () 08/10/2020 postreply 08:56:53

顏色革命? -烈三公孫- 給 烈三公孫 發送悄悄話 (0 bytes) () 08/11/2020 postreply 12:26:34

你老了, 可以說二億上街頭的。 -nyg- 給 nyg 發送悄悄話 (0 bytes) () 08/12/2020 postreply 09:54:06

香港人民托起壹傳媒股價才是民心所向。 -Sabres09- 給 Sabres09 發送悄悄話 (0 bytes) () 08/10/2020 postreply 09:00:35

是毛心所向。 -senway- 給 senway 發送悄悄話 (0 bytes) () 08/11/2020 postreply 14:10:35

請您先登陸,再發跟帖!

發現Adblock插件

如要繼續瀏覽
請支持本站 請務必在本站關閉/移除任何Adblock

關閉Adblock後 請點擊

請參考如何關閉Adblock/Adblock plus

安裝Adblock plus用戶請點擊瀏覽器圖標
選擇“Disable on www.wenxuecity.com”

安裝Adblock用戶請點擊圖標
選擇“don't run on pages on this domain”