黴跡斑斑的天花

來源: 刁康 2010-04-15 23:22:40 [] [博客] [舊帖] [給我悄悄話] 本文已被閱讀: 次 (1468 bytes)
本文內容已被 [ 刁康 ] 在 2010-04-20 12:18:38 編輯過。如有問題,請報告版主或論壇管理刪除.

早春三月,乍暖還寒,一場又一場的連綿春雨,帶來唔少煩惱。
做包租婆,至怕接到租客電話。
呢一日,剛剛食完晚飯,手機響,來電顯示∶「租客陳小姐」。
黃師奶好慶幸自己的租客甚少麻煩。之但係,一旦 上門,多數都係好頭痕事。
果然,陳小姐驚慌地說∶「我間屋天花滴水呀!」

黃生黃太趕到出租單位──大滴大滴的水珠由天花滴落,住客用個盆仔接住水,情形好似粵語片 。而漏水之處,天花泡起一大片。
好彩黃師奶都醒目架啦,有備而來,即刻急call管理處,請管理處職員影定相,有相為證,之後捉住管理處職員,盡快同我 樓上個業主出。
好彩,樓上業主都係斯文人,兩父女連夜趕返,哎呀,原來廚房已經水漫金山,就浸到出廳。伯伯即刻清積水,囡囡就落樓下睇實情,又不斷向租客小姐道歉。 都怕我一紙告上法庭。

呢個世界,與人方便,自己方便。
如果遇著個唔理唔睬,「天日先啦」的芳鄰,黃師奶都無可奈何呀。

商討對策期間,租客指住黴跡斑斑的天花問有乜解救,話∶「聽聞向西單位就唔會有呢情形。」
黃師奶苦笑∶「我屋企住高層,向西,你信唔信,仲嚴重過你度。由入門處直至窗口,成個天花都係黴。」
早前,另一個新裝修單位,日本客人來收樓時,經紀悄悄同黃師奶講∶「哪,呢天花發黴,我可以唔出聲,但如果個客要求你整,你就唔可以托手架。」黃師奶唯唯諾諾。又十分好彩,遇著個見多識廣的日本小姐,大方話∶「我知道香港地好潮濕,我朋友住海逸豪園都係 。你可唔可以幫我抹幹淨?」
 係得啦!
黃生有朋友係大學教授,諗出一招,用1∶2漂白水兌清水,注入噴壺,對住黴跡處,唧一唧、噴一噴,搞掂!
黃師奶同陳小姐傾談時,提醒 ∶不過,你要用個透明膠袋笠住個頭呀,防止漂白水傷到眼同容架。

所有跟帖: 

嗯,在香港抽濕機是必備。我是租客但就最怕業主CALL我, -hsongk- 給 hsongk 發送悄悄話 hsongk 的博客首頁 (220 bytes) () 04/15/2010 postreply 23:51:46

香港的潮濕真是要命,根據我的經驗 -蹩扭- 給 蹩扭 發送悄悄話 (111 bytes) () 04/16/2010 postreply 02:44:01

開冷氣也可以去濕, -不理解不理解- 給 不理解不理解 發送悄悄話 不理解不理解 的博客首頁 (0 bytes) () 04/16/2010 postreply 06:11:57

最近剛看到一個產品的廣告,叫萬潔靈是不是,去黴的 -周夢蝶- 給 周夢蝶 發送悄悄話 周夢蝶 的博客首頁 (28 bytes) () 04/16/2010 postreply 07:29:34

香港腳的由來: 就是因為太潮濕 -明基- 給 明基 發送悄悄話 (93 bytes) () 04/20/2010 postreply 02:20:51

回複:黴跡斑斑的天花 -whoisdaddy- 給 whoisdaddy 發送悄悄話 (0 bytes) () 05/28/2010 postreply 05:37:51

請您先登陸,再發跟帖!

發現Adblock插件

如要繼續瀏覽
請支持本站 請務必在本站關閉/移除任何Adblock

關閉Adblock後 請點擊

請參考如何關閉Adblock/Adblock plus

安裝Adblock plus用戶請點擊瀏覽器圖標
選擇“Disable on www.wenxuecity.com”

安裝Adblock用戶請點擊圖標
選擇“don't run on pages on this domain”