我在瑞典教太極

薛中天(Zhong-Tian Xue 騮春)在2015年出版,2017年再版的瑞典語版本“太極拳”一書經他改寫、補充和重新整理而成的中文版本現在文學城與讀者分享了。筆者是在分子遺傳學領域的一位出色的科學家,曾在美國,丹麥和瑞典工作。這本書是由中國在瑞典的太
個人資料
文章分類
正文

我在瑞典教太極(3)

(2016-06-10 04:31:18) 下一個

Författare: Zhong-Tian Xue

  

                      

Översättarare: Anna Holefors (vänster) och Annica Söderquist (höger)

 

                        Fotograf: Xue Wei-Feng

       Fotografens bilder finns tillgängliga på Flickr:

                             www.flickr.com

         

       Innehåll

     Förord                                                                                            5-6

          1.  Inledning                                                                              7-13

          2. Program för Tai Chi rörelser                                             14-17

                  3. Grundläggande kunskaper om Tai-Chi Chuan        18-20

                  4. Tai Chi Chuan och hälsa                                                 20-25

           5.  Illustrationer av Tai Chi rörelserna                                26-113

            6. Hela röreleschemat                                                         114-128

            7. Bilder från Tai Chi kursen och familjeaktivitet           129-134

            8. Tack                                                                                       135

     Förord

 

    Författaren av denna bok, Zhong-Tian Xue, är en mycket framstående och skicklig                forskare inom området molekylärbiologi. Han har varit sysselsatt inom detta  område i mer än trettio år och nått stora framgångar. För att göra framsteg inom den vetenskapliga forskningen är det numera nödvändigt att samarbeta med andra vetenskapliga och världsomspännande forsknings-institutioner. Under alla de år Dr Xue rest och arbetat, på många håll utanför Kina, under 80-talet som forskare på Kaliforniens teknologiska institut, USA och på 90-talet som gästprofessor vid Århus universitet, Danmark etc. Var han än bott och arbetat, har han aldrig glömt att göra sin Tai-Chi Chuan gymnastik. Det är den gynnsammaste sporten för honom och det första han gör varje morgon, året runt. Han har varit engagerad som lärare i Tai Chi Chuan på Gerdahallen, ett tränings- och hälsocenter i staden Lund i Sverige i många år, i en dansskola och på några företagsfirmor. Han tycker om att utbilda folk som ber att få bli undervisade och vill lära sig Tai Chi Chuan. Det är därför han har många deltagare i utbildningarna från olika länder runt om på sina kurser. Då Zhong-Tian var student (1960-1965) på Fu-Dan universitetet i Shanghai, mötte han till sin lycka en Tai Chi-lärare vid namn Tan Qi-Xiang som var lärare i gymnastik. Han blev Tans elev och fortsatte Tai Chi-träningen tills han avslutade universitetsstudierna. Ju mer han lärde om Tai Chi desto mer intresserade det honom. Han insåg att Tai Chi Chuan var befrämjade för minnet, gav ökad avslappning samt förbättrade hans energi och cirkulation genom den harmoniserande andningen.

  Programmet av Tai Chi Chuan, som han utför, är Yang Style i stort. Under tiden som han tränat har han ändrat i Yang Style och skapat sitt eget program. Den huvudsakliga ändringen är att han tog bort några upprepande rörelser från programmet av Yang Style och gjorde dem i en mer sammanhållen, enkel och mjuk form.

  I denna bok resumerar han sina erfarenheter av Tai Chi och förklarar inte endast principen av Tai Chi men även varför och hur Tai ChiChuan övningarna ger hälsa, förlänger livet och ger motståndskraftmot sjukdomar. Han tror helt fast att Tai Chi Chuan rörelserna på ett utmärkt sätt kan bidra till hälsa och förlängd livslängd för människor.

  Jag är Zhong-Tians fru, men också hans lärling från den allra första början för dessa övningar. Varje morgon vi gör Tai Chi Chuan i ca 20 minuter som en uppstart på dagen. Jag är glad att kunna säga at Tai Chi Chuan blivit den trevligaste av våra familjaktiviteter.

  Syftet med denna bok är att väcka ett omfattande intresse för våra svenska och utländska vänner i alla åldrar, så att de kan delta i Tai Chi Chuan övningarna.

      Shi-Gui Yu

      Ph.D. i Biochemi

       Maj 2016, Lund

        

  1. Shi-Gui Yu och hennes man poserade för dagar på Shanghai Grand Theater

 

[ 打印 ]
閱讀 ()評論 (0)
評論
目前還沒有任何評論
登錄後才可評論.